Cognac a koňak

Autor: Simonne Jurčová | 16.8.2014 o 19:31 | (upravené 9.9.2014 o 17:50) Karma článku: 6,85 | Prečítané:  1698x

Kde inde treba hľadať tento originálny mok, ak nie pri samotnom zdroji? Tento rok ma vo Francúzsku zavialo práve sem! A veru som neváhala absolvovať hodinový komentovaný sprievod s ochutnávkou v najstaršom koňakovom dome v meste Cognac – u Martella. Nasledujúce riadky by nemali vyznieť ako propagácia zmieneného alkoholického nápoja, či konkrétnej značky. Ak niekto týmto krajom prechádza, bolo by škoda obísť toto miesto. Francúzi sú hrdí gurmáni a koňak považujú za svoje kultúrne dedičstvo. Savoir vivre - umenie žiť, to je niečo, čo skutočne ovládajú. A ešte vedia veľmi dobre povýšiť výrobu niečoho špeciálneho pre ich krajinu (kraj, región, mesto, mestečko, dedinku, farmičku...) na umenie tak, že každý divák nadobudne razom pocit, že je svedkom takmer zázraku.Takáto práca sa pre nich potom stáva životom. 

Mesto Cognac leží na rieke Charente v historickej Akvitánii. Dnes sa región volá Poitou – Charentes. Región je dnes známy pestovaním vínnej révy takmer výlučne na výrobu vína, ktoré sa následne dvakrát destiluje na to, aby následne zložitými kombináciami vznikol koňak. Inak, víno tu vraj nebolo nikdy bohvieaké dobré a jeho výroba neprinášala taký osoh ako v oblastiach južnejšieho Bordeaux, či v iných regiónoch. Obrat v biznise nastal až v 18. storočí. Jean Martell začal s výrobou koňaku už v roku 1715.

Vyrobiť francúzsky koňak je celá veda. Predovšetkým to nejde nikde inde, len v tomto obmedzene veľkom regióne vôkol mesta Cognac, kde sa ešte  územie delí na ďalších 6 presne vymedzených menších oblastí. Réva vypestovaná v oblasti La Grande Champagne južne od Cognacu je najkvalitnešia. A naopak z oblasti Bois Ordinaires pri pobreží Atlantiku nikdy nebude ten najkvalitnejší destilát, no stále je dobrá na výrobu lacnejších druhov či aperitívu zvaného pineau.

Ale kvalita budúceho koňaku nezávisí len od pôdy a na nej pestovanej révy. To by bolo veľmi jednoduché. Ďalšími faktormi sú voda a lesy -  a z nich kvalitné drevo na sudy. Lebo práve v nich koňa dozrieva. Ale aj tak tá správna chuť koňaku tkvie v alchýmii. Tak ako Nos v oblasti parfumérie (mysliac človeka s vyvinutým čuchom) dokáže namiešať tie správne esencie na excelentnú vôňu, tak enológ je ten správny alchymista, ktorý namieša destiláty do najkvalitnejšieho koňaku. Miešaním rôzne zrejúcich destilátov vyčaruje tú najsprávnejšiu chuť. A pozor, často mieša aj niekoľko desiatok rôznych vzoriek...

Exkurzia začala na dvore továrne značky Martell s autíčkom, ktoré sa v minulosti staralo o distribúciu fliaš koňaku v mestách. Sprievodca v elegantnom tmavomodrom obleku (tmavomodrá je typická pre túto značku) nám najskôr ukázal dom rodiny Jeana Martella so zariadenou kuchyňou a pracovňou. Potom sme prešli do výrobne a do pivníc. 

Francúzsky maliar Maurice Utrillo navštevoval tento kraj často, mal tu veľa známych a raz tu nechal svoju kresbu fľaše koňaku, ktorá časom dozrela do hodnoty tak, ako starý drahý koňak. 

Za hodinku sme sa zoznámili s procesom výroby od pestovania révy vo viniciach, cez spôsob destilácie v starom destilačnom prístroji, až po výrobu sudov a uskladnenie tejto vzácnej tekutiny v pivniciach. Všetko pekne sprievodcom dopodrobna vysvetlené s dôrazom na dôležitosť každej jednej zložky, ktorá v pracovnom procese prispieva ku kvalite výsledku. 

Koňak v minulosti prevážali cez rieku Charente až do prístavu v meste Rochefort, k oceánu a ďalej do sveta. Jednu zo špeciálnych lodí na prevoz sudov (gabare) zreštaurovali a vystavili v štylizovanom prístave. 

Alchymistická dielňa s vitrínami plnými označených fľaštičiek rôzne dozretého destilátu pôsobila tajomným dojmom. Recepty a kombinácie zostávajú tajomstvom každej firmy. Stôl plný fliaš nám ukázal tvary sklených obalov koňaku, ktoré Martell používal za takmer 300 rokov existencie. Dnes patrí značka Martell spoločnosti Pernod – Ricard, najväčšiemu vývozcovi alkoholických nápojov do celého sveta (mimochodom distribuuje aj českú Becherovku). 

Francúzske koňaky sa označujú značkami kvality ako V.S. (Very Superior), V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) a X.O. (Extra Old) – tie bývajú najdrahšie. Na koniec exkurzie bola ochutnávka jedného z V.S.O.P. koňaku a záujemcom namiešal barman bez mihnutia oka aj mix koňaku s nealkoholickým nápojom. Francúzi však považujú priam za hriech, niečo tak skvostné miešať. Pred opustením brán Martellu si každý návštevník mohol kúpiť tekutý suvenír a veru sme to aj všetci využili...

Stredoveké mestečko Cognac má čiastočne zachované opevnenie s bránou Saint Jacques na nábreží rieky. Starému mestu dominuje stredoveká pevnosť - hrad, kde sa narodil francúzsky kráľ František I. (1494 – 1547) z rodu Valois. Dnes je sídlom koňakového domu značky Baron Otard. 

Inak na pohľad ospalé mestečko Cognac žije predovšetkým výrobou tohto zlatého moku. Medzi najznámejšie značky, ktoré tu majú svoje továrne patria Hennessy(1765), Camus (1863), Rémy - Martin (1724), Baron Otard, či pôvodom ruskí výrobcovia Meukow (1862). V neďalekom mestečku Jarnac je sídlo firmy Courvoisier. Všetky tieto známe značky ponúkajú návštevníkom vlastnú exkurziu. Ale koňak tu vyrábajú aj malí výrobcovia, ktorí sú menej známi, alebo len regionálni. Vraj ich je tu vyše tristo. Kto nechce uprednostniť konkrétny koňakový dom, môže absolvovať prehliadku Musée des arts du cognac.

 Kostol a priorstvo Saint- Leger s nádvorím starého kláštora

Fontána Františka I. a stredoveký Cognac

Stredoveké pamiatky však nie sú tými najstaršími v meste. Svedčí o tom niečo omnoho staršie, čo sa dnes ocitlo takmer na sídlisku - megalitická stavba – dolmen de Séchébec (2400 – 1800 p.n.l.)

U nás poznáme predovšetkým vínotéky. V Cognacu existuje koňatéka - Cognathéque. V oblasti Charente – Maritimes je regionálnou špecialitou tzv. pineau (pinó), alkoholický nápoj v pásme aperitívov s obsahom alkoholu okolo 18 %. Je to vlastne zmes mladého vína a koňaku. 

Cognac 5.8.2014

Fotografie: Simona a Barbora Jurčové, Laurent Rique-Lurbet

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Maďari si nemajú z čoho vyberať, preto prežíva Bugár

Maďarskí voliči sú čoraz apatickejší a hľadajú alternatívu.

KOMENTÁRE

Vyčerpá sa s Ficom III Bugárov kredit?

Most-Híd je taký baleťák na hrane.

TECH

Lysohlávky pomohli pacientom s rakovinou

Látka dokázala odhaliť pacientom nový zmysel života.


Už ste čítali?